ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ – ΦΟΡΗΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ(LAPTOP)

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ -LAPTOP

 

XAΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ TA ΚΑΛΥΤΕΡA LAPTOP 

1. CPU

Το σημαντικότερο τμήμα κάθε υπολογιστή είναι η κεντρική μονάδα επεξεργασίας (Central Processing Unit –CPU). H CPU εκτελεί τα  προγράμματα που βρίσκονται αποθηκευμένα στην κυρία μνήμη (ROM), προσκομίζοντας τις εντολές τους, εξετάζοντας τες και στην συνεχεία εκτελώντας διαδοχικά. Τα συστατικά μέρη του υπολογιστή είναι συνδεδεμένα μέσω δίαυλων (bus). οι δίαυλοι είναι παράλληλοι αγωγοί οι όποιοι χρησιμοποιούνται για την μετάδοση σημάτων έλεγχου, διευθύνσεων και δεδομένων και μπορεί να είναι είτε εσωτερικοί είτε εξωτερικοί.

2. ΣΚΛΗΡΟΙ ΔΙΣΚΟΙ SSD

Οι σκληροί δίσκοι SSD αποθηκεύουν τα δεδομένα σε ηλεκτρονικά τσιπ  και όχι σε μαγνητικούς δίσκους . Συνοψίζοντας οι SSD πλέον υπερτερούν και σύντομα οι τιμές του στους θα υποχωρήσουν.

Θετικά

  • Μικρότερη κατανάλωση ρεύματος.
  • Αθόρυβοι δεν έχουν μηχανικά μέρη.
  • Μηδενική μηχανική καταπόνηση.
  • Πιο γρήγοροι σε σχέση με τους μαγνητικούς σκληρούς δίσκους HDD.
  • Δεν κινδυνεύουν από αστοχίες υλικού είτε να χαλάσουν λογά δονήσεων.
  • Δεν ελκύει θερμότητα.

Αρνητικά

  • Έχουν συγκεκριμένο κύκλο ζωής.
  • Είναι φυσικά ποιο ακριβοί συγκριτικά με τους κλασικούς σκληρούς δίσκους HDD.
  • Η ταχύτητα εγγραφής σε συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι πιο αργή.

3. RAM (Random Access Memory)

 

Χώρος αποθήκευσης στοιχείων και δεδομένων που χρησιμοποιεί ο επεξεργαστής  .

Ο λόγος που επιβάλλει την ύπαρξη της μνήμης RAM σαν ενδιάμεσου μεταξύ του επεξεργαστή και του σκληρού δίσκου (αυτά τα μέσα μαγνητικής αποθήκευσης εργάζονται με πολύ χαμηλές ταχύτητες σε σχέση με την ταχύτητα με την οποία εργάζεται ο μικροεπεξεργαστής, ενώ η μνήμη RAM έχει τη δυνατότητα να εργάζεται με την ταχύτητα του μικροεπεξεργαστή. Έτσι, όταν πχ ο επεξεργαστής επεξεργάζεται κάτι, “παίζει” συνέχεια με την RAM, “πηγαινοφέρνοντας” συνέχεια δεδομένα από και προς αυτήν.Λόγω των τεράστειων δυνατοτήτων επεξεργασίας σε κλάσματα δευτερολέπτων, χρειάζεται και αρκετά μεγάλη RAM για να συσσωρεύσει μεγαλύτερο όγκο δεδομένων.Αν η RAM δεν είναι αρκετά μεγάλη ώστε να εξυπηρετήσει πλήρως τις ανάγκες αποθήκευσης των δεδομένων του επεξεργαστή, τότε ο επεξεργαστής δεν λειτουργεί σε πλήρη ισχύ, αλλά πιο “αργά”.Η μνήμη RAM δεν έχει την δυνατότητα να αποθηκεύει μόνιμα δεδομένα, ενώ τα δεδομένα που περιέχει «χάνονται» μόλις κλεισει ο υπολογιστης .

 

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ - ΦΟΡΗΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

4. Μνήμη ROM (Read Only Memory)

Είναι τύπος μνήμης της οποίας τα περιεχόμενα δεν μεταβάλλονται. Χρησιμοποιείται για την αποθήκευση προγραμμάτων χαμηλού επίπεδου, και δεδομένων τα όποια παραμένουν αποθηκευμένα και μετά την διακοπή τροφοδοσία του υπολογιστή.Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το BIOS (Basic Input Output System) που είναι αποθηκευμένο σε ένα ειδικό chip μνήμης ROM το όποιο είναι γνωστό  και ως system BIOS ROM και είναι οι δυαδικές πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την εκκίνηση καθώς και για την ορθή λειτουργιά του συστήματος καταγραφή δεδομένων γίνεται μόνο από τον κατασκευαστή.

5. Μνήμη Cache

Είναι η μνήμη που παρεμβάλλεται μεταξύ του επεξεργαστή και της κύριας μνήμης, σκοπός είναι η άμεση παροχή δεδομένων στον επεξεργαστή και άμεση ανάκληση εντολών και δεδομένων από προηγούμενες διεργασίες, η μνήμη cache υλοποιείται με την τεχνολογία στατικών μνήμων οι οποίες προσφέρουν μεγάλη ταχύτητα προσπέλασης.

6. Τι είδους συνδεσιμότητα χρειάζομαι;

 

Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε την touchscreen και το πληκτρολόγιο του φορητού υπολογιστή σας ως το κύριο μέσο ελέγχου, τις περισσότερες φορές μπορεί να μην χρειαστεί ποτέ να συνδέσετε οτιδήποτε άλλο εκτός από το καλώδιο τροφοδοσίας. Στην αντίθετη περίπτωση, θα βασιστείτε στις συνδέσεις Bluetooth και Wi-Fi που προσφέρουν οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές.

Το τελευταίο πρότυπο Wi-Fi είναι το 802.11ax (ονομάζεται επίσης “Wi-Fi 6”) και είναι ένα καλό χαρακτηριστικό που πρέπει να αναζητήσετε στο νέο σας laptop για να διασφαλίσετε την ταχύτερη συνδεσιμότητα Wi-Fi στο μέλλον. Το παλαιότερο 802.11ac, ωστόσο, είναι μια χαρά για τα συστήματα mainstream και low budget . Αποφύγετε τα παλαιότερα πρότυπα 802.11b / g / n που εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα σε ορισμένους φορητούς υπολογιστές καθώς αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε λιγότερο αξιόπιστες συνδέσεις και χαμηλές ταχύτητες.

Αναζητήστε φορητούς υπολογιστές που διαθέτουν θύρες USB Type-A και Type-C.

Εάν το video output έχει σημασία για εσάς, ελέγξτε για  μια υποδοχή HDMI, ειδικά αν σκοπεύετε να συνδέσετε τον φορητό υπολογιστή σας στην τηλεόρασή σας.

Οι επαγγελματίες ή οι ερασιτέχνες φωτογράφοι θα επωφεληθούν από  την ύπαρξη ενσωματωμένης συσκευή ανάγνωσης καρτών SD ή microSD για πιο βολική μεταφόρτωση εικόνων.

7. Μπαταρία

Πολλοί φορητοί υπολογιστές μπορούν να διαρκέσουν μια ολόκληρη μέρα μακριά από την πρίζα, ακόμα και όταν τους χρησιμοποιείτε για απαιτητικές δραστηριότητες. Υπάρχουν εξαιρέσεις οπου ένας φορητός υπολογιστής με οθόνη 4K και μια ισχυρή CPU πιθανότατα δεν θα διαρκέσει περισσότερο από 8 ώρες περίπου πριν τελειώσει η μπαταρία του . Ωστόσο, η μέτρηση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς εξαρτάται πλήρως από τον τρόπο χρήσης του φορητού υπολογιστή σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ 

mm

Written by 

Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και εχω γράψει άρθρα σχετικά με την τεχνολογία των υπολογιστών για μεγάλο χρονικό διάστημα .Ο επαγγελματισμός, η αποτελεσματικότητα και η καινοτομία στον τρόπο σκέψης με χαρακτηρίζουν.

Related posts

error: Content is protected !!